zaterdag 19 september 2009

Nog even doorzeiken over banken....

Ze hebben hier in Engeland de gewoonte te verschuilen achter regels, nog meer dan in Nederland. Meestal zetten ze in de callcenters van grote multinationals domme wijven achter de telefoon die niet meer kunnen dan regels volgen. Ik ben dan toch blij dat wij Nederlanders meer het vermogen hebben om in de geest van de regel te denken en soms dus de regels passeren. Kan ook negatief uitpakken, maar domweg regels volgen blijkt bij mij toch meer frustratie op te leveren. Het volgen van regels is in Engeland ook een fijne manier om een andere gewoonte te faciliteren; problemen in andermans schoenen schuiven.... uiteindelijk kan een iemand altijd wel iemand anders vinden die verantwoordelijk is.

Een voorbeeld is het aanvragen van de credit card. Als je hier net komt wonen, kun je het wel vergeten. Ze gaan je namelijk credit checken en als je hier nog geen 6 maanden woont, heb je te weinig creditgeschiedenis om een kaart te krijgen. Ze vertrouwen jou per definitie niet. Vertrouwen in elkaar is overigens ook laag in dit land. Stel dat je er wel 6 maanden woont, dan kun je dus geen normale credit card krijgen. De medewerkers zeggen dan doodleuk dat zij de kaart niet weigeren of een prutserige kaart geven, maar dat de creditcheck bedrijven dat bepalen. Hallo mevrouw, dit zijn private bedrijven die JULLIE inhuren om de check uit te voeren. Mocht je dan willen weten waarom je van je bank geen kaart krijgt, dan moet je 10 pond betalen aan het creditcheckbedrijf om de reden per brief te ontvangen?!?! huh? Ik doe toch zaken met de bank en ik vraag toch een product aan van de bank? De bank wijst dus vrolijk met het vingertje naar een vaag bedrijf waar jij geen klant van bent.
Het maakt overigens geen ruk uit of je binnen die 6 maanden 1 miljoen op je rekening hebt staan. 'Je hebt gewoon te weinig geschiedenis'. Krijg je wel een kaart dan is het er een met een belachelijk laag credit van een paar honderd pond, waar je een normale vliegreis niet eens mee kan boeken. Tja, dat ligt aan het creditcheckbedrijf; te weinig geschiedenis. Ik zeg: boeien! Jij als bank bepaald zelf of je iemand een lening geeft of mogelijkheid tot (credit card). Of je dat wel of niet doet, hangt van een risicobeoordeling af die je laat doen door een extern bedrijf. Vervolgens is er nog een stukje boeren verstand. Denk je echt dat je een risico neemt wanneer je een creditcard geeft aan een wetenschapper met een dokterstitel met een contract van 3 jaar, dus vast maandsalaris en een flink pak geld op de rekening? Ja, tuurlijk. Nee, dan kun je beter een creditcard geven aan een Engelse vuilnisman met nul pond en geen vast contract, die heeft tenminste creditgeschiedenis.... Kom op! Denk ff na, gebruik je verstand. De regels zijn er om risicovolle klanten te mijden. Gebruik ze dan ook zo!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten