zaterdag 31 oktober 2009

Zwerfruit

Lees ik zojuist de Times, staat er een stuk in over vrijwilligers die fruit plukken van bomen in het openbaar. Dus fruitbomen die in openbare parken staan. Dit fruit plukken ze voor daklozen. Huh? Daklozen wonen toch in die parken? Is de openbare ruimte ineens een hotel geworden ofzo? Kunnen ze dat fruit zelf niet plukken?

donderdag 29 oktober 2009

Wat zijn de trefwoorden hier in Engeland?

De afgelopen maanden zijn toch een aantal woorden die vaker voorkomen hier dan in Nederland. Dan heb ik het natuurlijk niet over Engelse worden versus Nederlandse, maar ik heb het over de betekenis. Op volgorde van frequentie:

1 Pub/kroeg
2 Ale
3 Pint
4 Health & Safety
5 Award winning
6 Security
7 Home made / Home grown
8 DIY (Doe het zelf)
9 Outdoor
10 Dutch

Tja, de eerste 3 spreken voor zich en zijn niet heel verassend. De drie daarna zijn bijzonder en irriteren mij.
- Alles draait hier om het voorkomen van ongelukken. Ze maken hier zelfs helmpjes voor peuters tot 5 jaar zodat ze hun jonge schedeltjes niet deuken tegen de nieuwst Harry Potter action figure. Er zijn ook veel meer regeltjes overal. Je mag bijna niets. Heeft ook allemaal met angst voor claims en verzekeringen te maken. Als je goed oplet zie je in veel openbare ruimtes, bijv. in kroegen, allerlei opmerkingen, regels en waarschuwingen.
- Je hoort hier constant, om een product of dienst aan te prijzen, dat je het product/dienst koopt van een 'award winning' bedrijf/product/dienst. Moet zeggen dat ik weinig van die prijsvragen ben tegengekomen. Waarschijnlijk belt z'n bedrijf twee andere collega's, koopt een plastic beker en roept een wedstrijd uit over de telefoon. Om vervolgens te winnen. En dat in name van en zojuist door hemzelf opgerichte stichting. De stichting heeft natuurlijk een klassiek logo met veel franjes en goud. Vervolgens wordt overal te pas en te onpas verteld dat ze
'award winning' zijn. Dit noemen we plastic prijsinflatie... niet te verwarren met ECHTE prijsinflatie.
- Security. Tja, het vertrouwen in elkaar staat hier ook op een laag pitje. 300 wachtwoorden, codes en allerlei andere fratsen om erger te voorkomen. Alleen merk je dat het soms niet meer werkbaar is en dat mensen andere manieren vinden om dingen makkelijk te regelen. Bij een bank moet je dus een extra wachtwoord opgeven die je moet doorgeven als je over de telefoon iets wilt regelen. Maar niet alsof dat wachtwoord veel nut heeft, want ze zeggen er meteen zonder aarzelen bij; 'oh, je kunt gewoon de naam van je vader of moeder nemen'. Tja, dat is wel te achterhalen. Ook bellen banken hun klanten op en vragen dan om het wachtwoord.... uuuhh, hoe weet ik zeker dat jij de bank bent? .... als alles nu ook via internet te regelen was.

woensdag 7 oktober 2009

Comfort is gevaarlijk

De Engelsen zijn dol op comfort. De mens is graag lui. In Engeland is veel gericht op het makkelijker maken van vanalles. Alles moet minder moeite kosten. Voedsel is buiten de deur goedkoop verkrijgbaar en makkelijk. Blijkt dat Engelse per hoofd van de bevolking het meeste uitgeven aann snacks e.d. Zelfs meer dan in de V.S. Er zijn hier ook best veel toko's waar je die zooi kan kopen.
Maar naast eten, gebruikt ook iedereen de auto voor vanalles. Als de wc 100m verderop is dan zouden ze zelfs de auto nog willen pakken. Gemak, comfort.
Ze zijn hier ook erg consument gericht. Reclames spelen over het algemeen ook meer op het gevoel in.
Deze drie observaties, er zijn er meer, laat mij de Engelsen bestempelen als lui. Maar niet dat ze er vrolijker van worden. Als je hier op straat rondloopt ziet, voor een gewone Nederlander als ik, de gemiddelde Engelsman eruit als een crimineel met een chagerijnige kop. Ze lijken een soort vast te zitten in zelfmedelijden. Generaliserend. Misschien dat ze daarom graag grijpen naar gemak en gezelligheid: de pub. Lekker eten voor weinig, bier, gezelligheid, droog..... ja, regen is een mooi ding om over te klagen. Ik doe graag mee!

Toch krijg ik juist hierdoor meer de neiging om alles op de fiets te doen, altijd te lachen... Gewoon lekker het tegenovergestelde doen! Ze kunnen nog wat leren.

Comfort is helemaal niet goed voor de mens!