donderdag 29 oktober 2009

Wat zijn de trefwoorden hier in Engeland?

De afgelopen maanden zijn toch een aantal woorden die vaker voorkomen hier dan in Nederland. Dan heb ik het natuurlijk niet over Engelse worden versus Nederlandse, maar ik heb het over de betekenis. Op volgorde van frequentie:

1 Pub/kroeg
2 Ale
3 Pint
4 Health & Safety
5 Award winning
6 Security
7 Home made / Home grown
8 DIY (Doe het zelf)
9 Outdoor
10 Dutch

Tja, de eerste 3 spreken voor zich en zijn niet heel verassend. De drie daarna zijn bijzonder en irriteren mij.
- Alles draait hier om het voorkomen van ongelukken. Ze maken hier zelfs helmpjes voor peuters tot 5 jaar zodat ze hun jonge schedeltjes niet deuken tegen de nieuwst Harry Potter action figure. Er zijn ook veel meer regeltjes overal. Je mag bijna niets. Heeft ook allemaal met angst voor claims en verzekeringen te maken. Als je goed oplet zie je in veel openbare ruimtes, bijv. in kroegen, allerlei opmerkingen, regels en waarschuwingen.
- Je hoort hier constant, om een product of dienst aan te prijzen, dat je het product/dienst koopt van een 'award winning' bedrijf/product/dienst. Moet zeggen dat ik weinig van die prijsvragen ben tegengekomen. Waarschijnlijk belt z'n bedrijf twee andere collega's, koopt een plastic beker en roept een wedstrijd uit over de telefoon. Om vervolgens te winnen. En dat in name van en zojuist door hemzelf opgerichte stichting. De stichting heeft natuurlijk een klassiek logo met veel franjes en goud. Vervolgens wordt overal te pas en te onpas verteld dat ze
'award winning' zijn. Dit noemen we plastic prijsinflatie... niet te verwarren met ECHTE prijsinflatie.
- Security. Tja, het vertrouwen in elkaar staat hier ook op een laag pitje. 300 wachtwoorden, codes en allerlei andere fratsen om erger te voorkomen. Alleen merk je dat het soms niet meer werkbaar is en dat mensen andere manieren vinden om dingen makkelijk te regelen. Bij een bank moet je dus een extra wachtwoord opgeven die je moet doorgeven als je over de telefoon iets wilt regelen. Maar niet alsof dat wachtwoord veel nut heeft, want ze zeggen er meteen zonder aarzelen bij; 'oh, je kunt gewoon de naam van je vader of moeder nemen'. Tja, dat is wel te achterhalen. Ook bellen banken hun klanten op en vragen dan om het wachtwoord.... uuuhh, hoe weet ik zeker dat jij de bank bent? .... als alles nu ook via internet te regelen was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten