donderdag 18 maart 2010

Een kudde is zo sterk als haar gemiddelde

Ik kom regelmatig een kudde schapen tegen. Echt ontzettend domme beesten, maar wel voorspelbaar. Ze rennen altijd naar dat deel van de kudde waar de meeste schapen bevinden. In een democratie gebeurt iets vergelijkbaars. Doordat de regering beleid maakt op basis van de meerderheid, ontstaat er beleid op basis van het gemiddelde. Ik ga hier uit van een transparante democratie.
Daardoor bepalen de afwijkers van het gemiddelde niet zoveel. Hoewel een zeer klein groepje afwijkers onderdeel zijn van een elitair clubje en wel degelijk macht hebben.
Op basis hiervan kun je een mooie test maken voor jezelf. Een test die iets kan zeggen over jouw gedrag, intelligentie etc. Een test waarbij je alleen kijkt op hoeveel gebieden jij benadeelt wordt door regelgeving.
Een voorbeeld: Ik heb al een aantal keer gelezen dat er af en toe stemmen opgaan om belasting te heffen op ongezond voedsel. Dit heb ik Nederland gehoord, Roemenie en Engeland en heeft allemaal te maken met mensen die te dik en ongezond zijn. Wanneer jij constateert dat jij jouw eetpatroon niet hoeft aan te passen en de regering voert toch z'n belasting in. Dan kun je er vanuit gaan dat de kudde dit blijkbaar wel nodig heeft en dat jij waarschijnlijk wat dit betreft beter bent dan gemiddeld.

Echter, de mens is per definitie conservatief. De mens wil niet makkelijk veranderen en stemmen tegen verandering. De gemiddelde mens sluit de ogen. Een goed voorbeeld is het ongeloof in de klimaatverandering waarin iedereen zich weer vastklemt aan een paar E-mails die Engelse wetenschappers geschreven hebben. In het sluiten van de ogen schuilt het gevaar voor een welvarende maatschappij waar wij in leven. We hoeven niet meer zo nodig en we hebben alles. Alles is gericht op comfort en dingen die vooruitgang betekenen gaan alleen door als dit in zijn geheel geen negatief effect heeft op het welbevinden op de korte termijn.

De korte termijn is precies wat ieder gemiddeld lid van de kudde in haar hoofd heeft. Dan gaat de kudde stemmen op partijen die het minst bezuinigen in slechte tijden en het meest teruggeven in goede tijden. Terwijl je dikwijls het tegenovergestelde zou moeten doen....

Daarmee zijn kuddes per definitie dom. Dat kunnen de leden van de kudde veroorloven omdat ze elkaar beschermen. Dat maakt ze traag, log en niet flexibel. Rellen tijdens voetbalwedstrijden is ook een voorbeeld; mensen durven meer door de bescherming van de groep. Maar mensen durven ook minder te doen en komen ermee weg. Ik heb een hekel aan kuddes. Het individuele schaap is misschien zo dom nog niet....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten