vrijdag 9 april 2010

Badkamercultuur

Zou je een cultuur snel kunnen beoordelen op basis van badkamergebruiken?

In een badkamer is een intieme ruimte. Mensen geven zich daar bloot, letterlijk. Wauw, niets nieuws! Dat kan betekenen dat je op basis van de gebruiken en daardoor de inrichting van de badkamer, in staat moet zijn om iets te kunnen zeggen over de cultuur. Ik denk mede doordat het een ruimte is waar niet veel mensen jouw kunnen zien.
Toch, kom ik er op dit moment niet helemaal uit. De Britten zijn namelijk wel preuts, maar hebben zeker in het Noord-Westen geen sloten op hun badkamer/WC. Als preuts volk zou je dat verwachten. Misschien post-Victoriaans? Ze hebben nog wel iets pre-Victoriaans: Twee verschillende kranen voor warm en koud. Zou dit hun bureaucratie kunnen weerspiegelen: Je krijgt geen warm water uit de koude kraan en daarmee basta! Of in de stijl van Little Britain: 'Computer says neuuooooo'!
Wat mij ook opvalt is dat alles een verlengstuk is van de woonkamer:
- De hal, want die is er niet, je komt zo direct van buiten de woonkamer binnen.
- De kroeg, ziet er als een woonkamer uit en je hoeft bijna het huis niet uit om er een te vinden.
- De badkamer, je loopt er zo binnen en ook daar ligt gewoon tapijt en zijn de muren en plafonds behangen.

Lekker comfortabel...... totdat de zooi weg begint te schimmelen.

Wij Nederlanders kunnen er trouwens ook wat van met onze plateau WC's en kalenders in de WC! Tja, dan wil je de deur wel dicht hebben, want er is geen intiemer moment dan jij met jouw eigen schijt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten