woensdag 14 juli 2010

Mooi voetbal

Hier kan ik me wel over opwinden: neutrale supporters die moeilijk doen over het spel van het Nederlands elftal, zeker in de finale. 'Het was niet het mooie voetbal dat Nederland normaal liet zien.' O.k. een neutrale supporter wil natuurlijk mooi voetbal zien, maar ga dan niet afvragen waarom je geen mooi voetbal ziet. 'Wat dachten die Nederlanders ineens'? Denk even na, ja!

Niemand herinnert het Nederlands elftal op het WK van 2010, omdat het zo mooi voetbalde. Ja, we kunnen natuurlijk wel herhalen dat we zo mooi voetbalde in 1974 en 1978, maar de mensen die dat aanvoeren, zijn een fossielen. De gemiddelde niet-Nederlandse supporter weet dat niet. Who cares? In '74 en '78 konden we dat, omdat we toen gewoon beter waren. Hebben we daar een prijs voor gekregen? Nee! Wij hadden daar nu niet de kwaliteit voor. We hadden ook niet de spelers die dat spel konden spelen. Het is niet zo dat Nederland een patent heeft op een genenpool waarin alle spelers geboren worden met mooi-voetbal DNA.
We zijn weer uitgeschakelt na de groepsfase, maar we speelde wel mooi voetbal. Dus? Is hetzelfde wanneer iemand lelijk, saai en dom is .... en om dan nog wat positiefs te zeggen; maar hij/zij is wel aardig.

Nee, het Nederlands elftal heeft ervoor gevochten en eerlijk gezegd gaf dat voor mij een finale die kijkbaar was. Heb geen zin om een afgang van 1-4 te zien. Als een elftal minder is, dan wil ik ze liever zien vechten, wat vuil zien voetballen, dan dat ze maar weer proberen om die bal er mooi in te krijgen wanneer ze 0-2 achter staan. Nee, ik heb dit toernooi tactisch veel goeds gezien en ook een team. Ik heb eigenlijk niets te klagen, behalve dan op de scheidsrechter. Dit was niet het toernooi van Robben of Sneijder, dit was het toernooi van Bert van Marwijk!

Bert van Marwijk heeft tegen Brazilie, Uruguay en Spanje zijn tactisch vernuft laten zien. Je kan niet gewoon dom die wedstrijden aangaan met mooi voetbal en 4-3-3. Brazilie is niet zomaar een team. Het was voor mij heel duidelijk dat de spelers de opdracht kregen om het spel van de Brazilianen te ontregelen door eerder te vallen wanneer ze geraakt werden door een speler. Hierdoor hebben ze het spel van de Brazilianen goed ontregelt. Op het moment dat Nederland 2-1 scoorde, was de totale ontregeling bij de Brazilianen een feit. ERG SLIM!

Tegen Uruguay kon Nederland wat meer zijn eigen spel spelen en dat was gewoon slecht. Maar Nederland heeft vaak genoeg, na een briljante wedstrijd tegen een favoriet, verloren van een 'minder' elftal later in het toernooi. EK 2008 wonnen we duidelijk van belangrijke landen als Italie en Frankrijk en speelde we slecht tegen de Russen. EK 1992, speelde we geniaal, oja nog ff Denemarken uitschakelen en dan zijn we in de finale. Dat was ook z'n slechte wedstrijd.
Dat het Nederlands elftal ook Uruguay heeft verslagen is dus niet zomaar een formaliteit.

De finale, wat zij je opties. Iedereen wist dat Spanje beter voetbal had. Dat was ook het geval voor Brazilie. M.a.w. met mooi voetbal zoals de wereld van ons gewend is, zouden we het niet redden. Dus ontregelen en met countervoetbal winnen. Bert heeft ook gezien dat vrijwel alle doelpunten van het EK 2008 via counters ontstonden. Daar hebben wij nu gewoon de spelers voor. En om dan het oeverloze getik rond het 16-metergebied te zien en vervolgens 90 minuten te zitten wachten op een doelpunt, heb ik ook geen zin in.
Dit keer koos hij ervoor om Nederland aggressiever te laten beginnen. Het was ook duidelijk dat de eerste 10 minuten het elftal nerveus was, maar ook erg gretig. De verdediging zat zoals tegen Brazilie haarfijn in elkaar. Dat was vooral te danken aan de organisatie. Er bestaat geen groter contrast tussen de verdediging van Nederland tegen Brazilie en Spanje t.o.v. de verdediging van Engeland tegen Duitsland: iedere keer wanneer iemand door de verdediging brak, stonden er weer twee verdedigers klaar. Ze schoven continu en dekte iedere man. Dat vereist veel organisatie!!

Komend EK weer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten